KDO TO NOSÍ

WHO WEARS IT
Umělkyně, proslulá svou tvrdostí i celoživotní pílí. Módní profesionál známý pro své kritické myšlení i dáma, která svým stylem a prací dává lokálním hodnotám globální rámec. Ti všichni (a nejen oni) mají na svých poličkách parfémy od Pigmentaria. Jak voní jejich světy a která vůně je pro ně ta nejdražší?

rozhovory připravila Olga Sládková




SOŇA ČERVENÁ


Jak byste se představila člověku, který o Vás nikdy neslyšel? 
Opravdu mě neznáte? Vy jste přece mí Andělé Strážní, že ano? Tak mi, prosím, občas zavolejte na tel. číslo: SI RE FA   X LA LA  SOL MI MI.

(poznámka redakce:  Opravdu jste nikdy neslyšeli o Soně Červené? Paní Soňa je operní pěvkyně a herečka, s úspěchy v česku a zejména v německy mluvícím zahraničí. Je nositelkou státní medaile Za zásluhy a vidět jste ji mohli např. ve Stavovském divadle ve hře Věc Makropulos. Bylo o ní natočeno několik dokumentárních filmů.)


Čím se ráda obklopujete? Přítomnost čeho Vás těší?
Samotou. Přítomnost labutí, dívám-li se ze svého okna na Vltavu. Jak důležité jsou pro Vás vůně a pachy?


Která vůně, parfém či pach pro Vás nese nejsilnější vzpomínky či emoce?
Vůně miluji. Jsem zvědavá na každou a ty "slavné" jsem skoro všecky za svůj dlouhý život vyzkoušela. ALE nejvíc mi zavoněl a inspiroval parfém od PIGMENTARIA který jsem poznala asi před dvěma roky, když jsem po svém koncertě nečekaně dostala darem krásný flakon... To byl zlom v mém celoživotním parfémovém bloudění.


Ps: Možná, že byste mohla doplnit už jen specielní jméno toho dotyčného parfému od Pigmetaria. A ještě, prosím, vyřiďte, že jsem se snažila tento parfém dokoupit, ale nikde, opravdu nikde jsem ho nenašla. Zde by měli svou informační reklamu vylepšit!


Redakce doplňuje jméno parfému: EROTIKON.




PIERRE A. M'PELE
aka PAM BOY 

Jak byste se představil člověku, který o Vás nikdy neslyšel?
Řekl bych “Ahoj, jsem Pierre a když jde o módu, jsem neuspokojitelně nadržený.” Tuhle hlášku jsem si půjčil od Karla Lagerfelda, protože to jsem prostě já. A hezky to nastaví tón hovoru.


Čím se rád obklopujete? Přítomnost čeho Vás těší?
Rád analyzuju své okolí protože jeden nikdy neví, co ho zaujme nebo inspiruje k další tvorbě. Takže v tomhle směru mám rád úplně všechno kolem. Zejména si, a to už je trochu specifické, užívám věci v pozadí a bílý šum. To je pro mě trochu způsob, jak úplně neutíkat z reality.  A taky musím zmínit že miluju ranní vůni ještě horkých, doma pečených briošek - což je jedno z malých, ale o o to důležitějších potěšení každodenního života.  A ještě jedna věc. Baví mě kreativita v jakékoli formě, protože ta je podstatou našeho druhu.


Jak důležité jsou pro vás vůně a pachy? Která vůně, parfém či pach pro Vás nese nejsilnější vzpomínky či emoce? Co Vám připomíná?
Vzhledem k tomu, že čich se u člověka rozvíjí jako první ze smyslů, přijde mi, že vůně a pachy jsou pro nás všechny zcela zásadní. To ony dávají našim životním zkušenostem lahodnost - nebo naopak nechutnost. Vůně, které ve mě vyvolávají ty nejsilnější vzpomínky a emoce, jsou vůně bambuckého másla, mandlového a arganového oleje. Připomínají mi mé dětství a dospívání, cestování severní a západní Afrikou. Vůně benzínu mě také z nevysvětlitelných důvodů docela přitahuje – a připadá mi dost opojná. Evokuje mi něco nebezpečného a nezákonného.


Který parfém z Pigmentaria je Váš nejoblíbenější a proč?
Můj nejoblíbenější je asi Erotikon – protože parfém s vanilkovou složkou prostě nemůžu mít nerad.




ZUZANA KANISOVÁ


Jak byste se představila člověku, který o Vás nikdy neslyšel?
Som stylistka a kreatívna konzultantka. Inšpiruje ma architektúra, literatúra a umenie. Venujem sa jóge a som vegetariánka. Žijem v Bratislave.


Přítomnost čeho Vás těší?
V súkromí mám rada priestor, svetlo a ticho. Obklopujem sa vecami, vrátane nábytku, ktoré pôsobia harmonicky a ukľudňujú. Som ľahko závislá na čerstvých kvetoch, ktorých nákup sa stal rituálom. Keď nad tým rozmýšľam, nič mi neurobí v bežnom živote väčšiu radosť ako kvety. Okrem toho mám rada vonné sviečky, ktoré mám v každej miestnosti.


Jak důležité jsou pro vás vůně a pachy? Která vůně, parfém či pach pro Vás nese nejsilnější vzpomínky či emoce? Co Vám připomíná?
Vône sú pre mňa veľmi dôležité. Spájam si s nimi udalosti, životné etapy či ľudí. Azda najobľúbenejšou je voňa čokolády, ktorá ma viaže k detstvu. Bývali sme v blízkosti závodu Figaro, kde vyrábali čokoládu. Často bol vzduch doslova nasýtený jej vôňou. Bolo ju cítiť ale nebolo ju vidieť. Vždy keď idem okolo tak ju nasávam. K dospievaniu sa mi viažu parfémy od Calvina Kleina Obsession a Yves Saint Laurenta Opium, ktoré vystihujú toto obdobie. Dnes by som si ich na seba už nedala :-) . Pocit bezpečia vo mne vzbudzuje vôňa kávy, čerstvého chleba a môjho psíka Puriho. Najpríťažlivejšia je vôňa kadidla a santalu.


Který parfém z Pigmentaria je Váš nejoblíbenější a proč? Kdy a jak ho nosíte?
Môj najobľúbenejší parfém od Pigmentaria je PARADISO. Je to unikátna voňa, ktorá sa na nič nepodobá. Čistá, zmyselná, dokonalý unisex. Ideálna je na leto, ideálne bezstarostné.  Pánska košeľa, voľné džiny, mules, slnečné okuliare a vietor vo vlasoch – úplny raj.