STUDIO VISIT #1 | TEREZA ŠTĚTINOVÁ

STUDIO VISIT #1 | TEREZA ŠTĚTINOVÁ

V souladu s ideou značky, že jedním z cílů může být i cesta sama, je také sdílení procesu inspirace. Projekt STUDIO VISIT, na kterém se dům PIGMENTAIUM podílí, je o objevování a inspiraci. Jeho ideou je interpretace práce vybraného umělce jinou než obvyklou galerijní formou. Má umožnit setkání s dílem i jeho tvůrcem současně, a to v přímo v ateliéru. Tedy v místě, kde dílo cíleně nevyniká a není promyšleným vystavení vysvětleno, ale kde žije spolu s dalšími pracemi v různé fázi vzniku, s materiálem i soukromými předměty autora. Vstup do takového intimního tvůrčího světa může pro někoho znamenat lepší přístup k pochopení umělce, pro jiného pak platformu k vedoucí k novým nápadům a uměleckým spolupracím.

Pro první „díl“ cyklu STUDIO VISIT byl vybrán pražský ateliér sochařky Terezy Štětinové Příhodové, ukrytý v jedné z desítek nízkých technických budov, které za reprezentativními fasádami domů v bloku jen tušíte. A jakkoli věříme, že většina z různorodého společenství hostů si odnesla novou inspiraci, jsme přesvědčeni, že tou největší byla neplánovaně přímo pro značku PIGMENTARIUM. Od tohoto večera se začala odvíjet umělecká spolupráce mezi PIGMENTARIEM a Terezou.  

Tereza Štětinová Příhodová

Vystudovala obor fotografie na pražské FAMU, její současná tvorba však podobu věcí pouze nezachycuje. Vytváří ji v sochařské objektové tvorbě, kterou zkoumá možnosti přírodních materiálů, vrstvy nejrůznějších povrchů, měřítka, která se otevírají dalšímu dialogu.

,,Za vším stojí můj intenzivní pocit z dětství, kdy jsem u barokních kostelů na dočasných skládkách nacházela torza soch odkázána k zániku nebo čekající na restaurování. Společně s umělými květy z pohřebních věnců, střepy z náhrobků a dalšími odpady tvořila tato asambláž bizarní barevný a tvarově zajímavý celek, který byl pro mou dětskou mysl základem osobní mytologie tvořené mixem křesťanského výtvarného jazyka a dalších vytoužených světů."

Přírodní element se jejích prací týká i tematicky. Lidskou rukou zpracovaný materiál vytváří vazby mezi člověkem a přírodou. Její tvorba se dotýká témat mytologie a mysticismu. Pracuje s archetypy křídel, masek a gest, jako i atributy blíže neurčených kultur. Symbolické vyznění neuchopitelných jevů zpracovává ve své surové hmotě, pomocí objektů vytváří vlastní krajinu, zpřítomňuje tak relikty člověka v různých dobách a na různých místech.

Kámen, dřevo i kov. Materiály, kterým již dosud Tereza propůjčila tvar ve spolupráci se značkou. Od drobných piedestalů různých barev a tvarů, sloužících nevšední instalaci parfémů PIGMENTARIUM, přes povýšení loga na umělecký text v ebenu, po dramatické výlohové instalace představující odraz horského masivu v hladině jezera. Tyto originální solitéry nakonec dovedly společnou cestu až k vytvoření prodejního uměleckého předmětu PIGMENTARIUM. Vonné tyčinky, které značka představila na podzim 2020 tak doprovází a dokonale dotváří stojan INCENSE ALTAR ze vzácných dřev palisandru a padouku, který nese jasné prvky Tereziny tvorby. Je nám velkou ctí, že tato práce byla zařazena mezi nominace cen EDIDA 2020.

Tereza Štětinová Příhodová pracuje s ušlechtilými materiály jako jsou mramor, dřevo, hedvábí, vlna, mosaz, onyx, eben, peří exotických ptáků, které díky svému surovému zpracování působí jako artefakty vyprahlé civilizace. Stěžejním prvkem v jejich dílech je ovšem rovněž instalace. Hedvábné transparentní látky vzlíná stříbrným mořidlem a zpracovává jako tiché krajiny, jejímž zavěšením na prosklenou okenní tabuli vytváří obraz závislý na zdroji přirozeného světla a mění se v průběhu denní doby. Mramorová surová tělesa zase staví na subtilní kovové konstrukce, nebo je propojuje se zdánlivě nesourodým neopracovaným dřevem a dává jim tak zcela jedinečnou křehkou formu.