PIGMENTARIUM x KUBO KRÍŽO

PIGMENTARIUM x KUBO KRÍŽO

Fotografie, která svým světlem i melancholickou atmosférou připomíná obrazy Jakuba Schikanedera. Tak působí klíčový snímek cyklu slovenského fotografa Kuba Kríža. Malé krajinářské série, kterou Kubo vytvořil během chladného rána na nábřeží Vltavy. Původním záměrem bylo zachytit pouze magický moment, kdy alegorie Vltavy, bronzová socha stojící na severním cípu Dětského ostrova, vystupuje z ranní mlhy. Kouzlo oparu a světla nad řekou však daly vzniknout celé kolekci snímků, které jsou zajímavé i tím, že jsou v kontextu širšího vnímání práce Kuba Kríža zcela netypické.

Krížovu tvorbu dnes společnost zná jako, podle jeho vlastních slov, „rapově-komerční“, a to díky výrazné a oceňované spolupráci s nejznámějšími rappery současnosti. Jak ale sám Kubo uvádí, počátky jeho práce ovlivnili klasici české fotografie Josef Koudelka, a především Josef Sudek a jeho nostalgická zobrazení staré Prahy. Set fotografií z roku 2019 nám tak odkrývá méně známou polohu tvorby Kuba Kríža coby krajináře.  Právě snímek Vltavy  – sochy je motivem posledního letošního propojení značky Pigmentarium s uměleckou tvorbou. A je jen dílem náhody, že studio Pigmentarium se nachází právě ve fotografované lokalitě. Omezený počet kusů nového parfému Oratorio tak proměnil čistou plochu svého obalu na miniaturní výstavní plátno. Tento ojedinělý produkt vznikl na objednávku úspěšné slovenské kosmetické značky MALINNA° a prodej série bude realizován pouze prostřednictvím vlajkové prodejny v centru Bratislavy a na malinnaproducts.com

Snad logickou tečkou za projektem je soubor portrétů s parfémem Oratorio, které se vracejí zpět k populárnímu Krížovu rukopisu. Oba sety společně uvidíte v celku patrně jen a jen zde.