KURÁTOR | PAULINE HAGAN

CURATOR | PAULINE HAGAN

PIGMENTARIUM KURÁTOR


Umělci a jejich díla naplňují náš svět. Jsou inspirací k vlastním kreativním krokům i zprostředkovatelé doteku s něčím, co nás přesahuje. Ať už jde o umění v jakékoli podobě, nebo o design, s nadšením se jím obklopujeme. To nás přivedlo k myšlence, že můžeme náš prostor vymezený nabídce vlastní práce pravidelně zapůjčit tvůrcům, jejichž dílo nás oslovuje. To vše s potěšením, že vám můžeme pomoci objevit někoho a něco, co přinese radost. Představíme umělce. Vybereme jedno z jeho děl (bezesporu takové, po kterém bychom sáhli sami) a nabídneme ho zde k prodeji novému okruhu milovníků a sběratelů umění. Vám.

PAULINE HAGAN


S radostí vám představujeme Pauline Hagan, britsko-francouzskou multidisciplinární umělkyni a designérku, žijící a tvořící od roku 2015 v Praze. Ve studiu Pigmentarium máme, spolu se všemi, kteří nás navštíví, denně na očích její lampu. Osobitý kus plný energie. Naše první volba umělce tak patří právě čerstvé mamince syna, milé Pauline. Abychom byli společně blíže vybranému kousku, výrazné šedé váze, položili jsme Pauline několik otázek.

 

Jste známá jako autorka originálních šperků. Co pro vás znamená umělecký posun k jinému materiálu, rozměru a účelu?
Dlouhá léta jsem neměla odvahu zkoumat různé materiály. Mylně jsem se domnívala, že k tomu, abych se mohla pustit do nových médií, potřebuji vzdělání a školení. Během izolace v době covidu jsem však měla spoustu volného času, a mohla jsem se tak téměř naplno věnovat keramice. Učila jsem se od nuly prostě praxí, metodou pokusů a omylů. Tento nový směr přinesl do mého tvůrčího procesu posun, když mi umožnil tvořit ve vzrušujícím větším měřítku v porovnání se šperky a také v úplné 3D podobě. Nejlépe se mi pracuje s materiály, které nevyžadují žádné složité plánování nebo skicování, a právě hlína mi umožňuje plně intuitivní přístup. Nechávám proces, aby určil výsledek díla, protože hlínu zpracovávám rukama.​

Jsou nějaká témata, která opakovaně vstupují do vaší tvorby a ovlivňují ji? Jaká inspirace je ve vašich keramických kolekcích nejzřetelnější?  
Fascinuje mě využití negativního prostoru v umění a designu – dichotomie hmoty a prázdnoty. Je to téma, které se prolíná většinou toho, co dělám, a v mé práci s keramikou je obzvlášť patrné. Ráda vytvářím hladké, sochařské tvary z hlíny, velmi hutného materiálu, a zároveň do nich pomocí negativního prostoru vnáším pocit tajemství. Samotný kus už není jediným objektem zájmu – prostor kolem něj nyní získává nový život.​

Vaši vázu jsme pro projekt vybrali s takovým nadšením, že sami jen těžko odoláváme její koupi do našeho ateliéru Pigmentarium. Co by se o ní psalo v textu, kdyby byla v galerii?
Jsem ráda, že jste si vybrali právě tento kus. Váza, stejně jako lampa, kterou máte ve studiu, jsou součástí stejné série zkoumající využití tenkých hrdel přecházejících do širokých, hranatých zakončení. Tato váza má zakřivenou základnu, která svou symetrií možná připomíná oblou lidskou postavu, pak se zaostřuje a vybíhá do špičatých zakončení. Zvláštní forma, která podněcuje diváka svými kontrastními liniemi.

  

Originální keramická váza od Pauline Hagan. Ručně vyrobena z tmavé kameninové hlíny tradiční technikou vinutí a dvakrát vypálená při vysokých teplotách. Kompletně glazována z vnější i vnitřní strany transparentní glazurou, která odhaluje původní barvu hlíny. Váza je vodotěsná a lze ji používat pro květiny. Stejně tak ale poslouží i jako solitérní sochařský kus.

výška 30 cm, šířka 24 cm




OBJEVTE SVĚT PAULINE HAGAN ZDE