KURÁTOR | JINDŘICH HALABALA

CURATOR | JINDRICH HALABALA

PIGMENTARIUM KURÁTOR

Umělci a jejich díla naplňují náš svět. Jsou inspirací k vlastním kreativním krokům i zprostředkovatelé doteku s něčím, co nás přesahuje. Ať už jde o umění v jakékoli podobě, nebo o design, s nadšením se jím obklopujeme. To nás přivedlo k myšlence, že můžeme náš prostor vymezený nabídce vlastní práce pravidelně zapůjčit tvůrcům, jejichž dílo nás oslovuje. To vše s potěšením, že vám můžeme pomoci objevit někoho a něco, co přinese radost. Představíme umělce. Vybereme jedno z jeho děl (bezesporu takové, po kterém bychom sáhli sami) a nabídneme ho zde k prodeji novému okruhu milovníků a sběratelů umění. Vám.


MODERNISTA a Jindřich Halabala

Stejně tak jako inspirace pro kreativní práci týmu Pigmentarium osciluje od umění k designu, se druhým dílem projektu Kurátor vydáváme od keramického solitéru k práci slavného návrháře nábytku. S nadšením se dnes věnujeme Jindřichu Halabalovi a s ním i nositeli jeho odkazu, značce Modernista. Její precizní a hodnotná práce umožňuje citlivým duším jednadvacátého století nákup světel, keramiky, křesel a dalších interiérových solitérů v podobě, v jaké si je mohli pořídit naši praprarodiče do svých funkcionalistických bytů plných světla a pokrokových myšlenek. Kateřině Wichterlové, která značku vede, jsme položili několik otázek, které nám i vám pomohou představit jak ideu, se kterou Modernista tvoří, tak především objekt, který jsme vybrali pro rubriku Kurátor. Stojíte před šancí pořídit si první kus z kolekce obnovené produkce látkou čalouněných legendárních židlí H-79!


 

Co na značce Modernista vy sama milujete?  
Naprostou nadčasovost, vysokou úroveň řemesla. To, že se nám daří uvádět znovu do života produkty z doby, kdy byl český design na skutečně světové úrovni, ať už se jedná o naprosto ojedinělý kubismus, či funkcionalismus spojený se jménem Jindřicha Halabaly a značkou UP závodů.

Co považujete za nejzásadnější kousky meziválečného designu, kterým se ve své práci nyní Modernista věnuje, a čím vás přesvědčily?
Jednak kubistickou kolekci, zvláště tu od Pavla Janáka z 10. let 20. století, kdy se opravdu jen v Čechách kubismus z výtvarného umění a architektury přenesl i do oblasti bytové kultury a předmětů denní potřeby. Šípová židle, dóza Krystal, vázy a kávový set. A bezesporu také křesla z produkce UP závodů, která vznikala za působení Jindřicha Halabaly jako hlavního designéra. Polohovací křeslo H-70, subtilní H-269 či pohodlné křeslo Tulešice.

Pro náš projekt Kurátor jsme sáhli po tom nejnovějším, na čem nyní pracujete. Židle H-79 Jindřicha Halabaly se díky vám vrací. Přibližte nám tento projekt?
Modernista jako nositel výhradní licence k dílu Jindřicha Halabaly představuje současné provedení této ikonické židle. Přesná replika rámu je nově doplněna třemi variantami sedáku a opěráku – ratanovým výpletem, látkovým čalouněním a koženým potahem. Cesta k těmto variantám nebyla jednoduchá. Od vyhledávání originálu přes přesné změření, vytvoření několika modelů, zajištění kvalitního ratanu až hlavně po spolupráci se zručnými řemeslníky, kteří dokážou precizně a s důrazem na detail dotáhnout výrobu.  

Zkuste nám popsat židli H-79 (náš výběr v červené látce), jak by ji popsal právě její autor
Židle s dvojím pérováním s označením H-79 vznikla na počátku 30. let pro Spojené uměleckoprůmyslové závody v Brně. Tato židle je unikátní v tom, že na rozdíl od běžného typu dvounohých židlí, které jsou konstruovány bez zadního páru noh, Jindřich Halabala využil princip elasticity ocelových trubek obráceně. Jeho židle nemá nohy přední. Halabala vypracoval na tomto principu tři modely s několika variacemi. Většina je známa z publikací a inzerátů už z roku 1931. Na zemi spočívající sanice trubkové konstrukce tvoří tvar „U“, jehož otevřená část je u běžné dvounohé židle na přední straně, zatímco u Halabalových návrhů je na její zadní straně. Elasticita tím spočívá na kombinaci obou principů pérování současně. Protože ocelové trubky od sanic na podlaze směřují nejdříve diagonálně dopředu a potom se zase vrací k zadnímu opěradlu, vzniká nad sebou dvojí pérování



Jedinečná replika mimořádné trubkové židle, kterou pro Spojené uměleckoprůmyslové závody v Brně navrhl na počátku třicátých let dvacátého století jeden z nejslavnějších českých designérů nábytku, Jindřich Halabala. V obnovené premiéře ji tento podzim uvádí ve špičkovém řemeslném provedení současný držitel licence Halabalova díla, značka Modernista. V rámci projektu Kurátor je nyní ke koupi první vyrobený kus.

Chromovaná ocel / červená látka z bavlny a lnu.
výška 87 × šířka 50 × hloubka 67 cm, výška sedáku 50 cm

 

OBJEVTE SVĚT MODERNISTA ZDE