PARADISO SLOW LIVING #3 GREECE

PARADISO SLOW LIVING #3 GREECE

Přiznat v polovině prázdnin, že léto pomalu končí není věcí skepse. V srpnu začínáme dychtivě hledět k podzimu a těšit se na vše nové, co jako vždy přinese. A vedle těšení se, nebo startujících pracovních příprav můžeme nadále setrvat u bazénu a nasávat sluneční paprsky. Ve třetím díle PARADISO SLOW LIVING jsme se na bazén a slunce obzvlášť zaměřili. Paprsky budou milosrdnější, světlo krásnější a voda příjemnější. Vzdálíme se adrenalinu i tepu společnosti. Jen s knihou, koktejlem a tím koho milujeme. Vybrali jsme tři místa v Řecku a náš cyklus symbolicky končí tam, kde pro nás Evropany „vše“ začalo. Řecká příroda je magická. Představovat si ji jako vyprahlé křoví a pár starých olivovníků je omyl. Je to svět úžasné biodiverzity, která jen není na první pohled patrná. Díky bezpečné vzdálenosti průmyslové civilizace a bezpočtu míst ortodoxně pečujících o tradiční zemědělské způsoby je Řecko nenápadnou kvetoucí zahradou plnou vůní. Šafrán, Mastiha, horský čaj nebo vzácné starobylé krétské olivy, pěstované tisíce let stejnou metodou a přezdívané černé zlato. Naší doménou jsou ingredience a vůně. Nemohli jsme si pomoci, tohle bylo třeba vzpomenout. Při svých nákupech se doporučujeme zaměřit právě na věci z přírody.


OKU, EGEJSKÉ MOŘE

Prostota luxusem. Rozsáhlé pozemky lemující dokonalé písčité pláže a azurové moře ostrova Kos. A na nich soubor skromně pojatých budov vystihující dokonale význam slova soukromí, meditace a ano, luxus. Hotel OKU. Pětihvězdičkový servis poskytovaný na pozadí tradiční řecké venkovské architektury. Zdejší mimořádná kvalita má syrový přírodní obal. Umožní vám splynout s panenskou přírodou, vodou a sluncem. Pokoje a vily v bílých a krémových tónech, zenové SPA & Wellnes, venkovní prostory pro jógu, knihovna, vůně bylin a borovic. Ostrov Kos je krásný, ale nebude vadit, když neopustíte ohraničený prostor, kterému se podařilo změnit stereotyp hotelu na pohostinný prostor s energií pobytu o přátel. (Přátel bez dětí..

KÁVU?
ŘECKOU

ingredience:
voda
řecká káva
cukr

Vybavení: 
To budeme potřebovat speciální - briki. Malá speciální konvička, která se postupně směrem od dna k hrdlu zužuje.

Jak postupovat?
1: Naplňte briket vodou podle toho, na kolik kávy máte zrovna chuť. Na každý šálek připadne jedna vrchovatá lžička řecké kávy. Máte rádi sladké? Cukr, cukr, cukr. To je základní verze. Pro ty otrlejší z nás doporučujeme vyzkoušet tři lžičky cukru a dvě lžičky kávy na jeden šálek. Stojí to za to.
2: Briki postavte na střední plamen a míchejte dokud se sedlina a cukr nespojí. Dělá se vám pěna? Správně. Celou dobu držte rukojeť, aby se káva nerozlila. Jakmile je pěna u vrcholu, tak kávu sejměte z plamene a nechte asi jednu minutu odpočinout. Do každého z šálků nalijte trochu pěny a následně kávu. Podávejte z pořádně vyhlazenou sklenicí.

OLEA ALL SUITE, JÓNSKÉ MOŘE

Zcela opačným směrem, na vždy zeleném kopci Tsilivi ostrova Zakynthos leží Olea All SuITE Hotel. Estetika budov je i zde velmi puristická. Krémové a šedé přírodní materiály, surový kámen a dřevo. Duch místa je vstřícný těm, kteří mají hotelové pojetí bydlení rádi. Zde je dovedeno k absolutní dokonalosti souladem designu a řešení prostoru. Zatímco z vnějšku budovy obklopuje smaragdově svěží zeleň, ústředním motivem hotelu je voda. V samém srdci ji tvoří rozsáhlé umělé jezero, které se přirozeně rozestupuje mezi jednotlivé budovy. Transformační, uklidňující síla vody volně proudí žilami celého hotelu. Absence hranic mezi apartmány a společnými prostory dává jedinečný pocit svobody. Celý prostor navozuje v sepětí s přírodou hluboký stav relaxace.

SEMIRAMIS, ATHÉNY

A jedna nyní jedna odbočka dvěma směry. Žádné zenové prostředí uprostřed moře. Žádné decentní zemité barvy a nenápadné tóny. V zelených kopcích vilové rezidenční čtvrti nad Athénami stojí hotel Semiramis. Stojí a září. Karim Rashid udělal co uměl, aby vám připravil neopakovatelný zážitek. Bělostný kubus hotelu je vně i uvnitř probodnut září jasných neonových barev. Zelená, žlutá a růžová… Prostor ovládnutý tvary, světelnou hrou a kontrastem. Ideální základna k poznání kolébky civilizace z jiného úhlu. Restaurace, bary a noční život mají v Athénách bezchybnou energii. Pokud máte dojem, že hotely na plážích plné turistů jsou pro elektrizující letní noční život to pravé, možná to ještě přehodnoťte… na muzeum to ráno pravděpodobně nebude. Pokud ano, doporučujeme chladné ticho Benaki muzea. V této historické vile můžete přes milosrdná skla černých brýlí pohlédnout na esenci řecké kultury. Pokud to má ovšem vyhrát pláž, nejste v řeckém hlavní městě ztraceni. ASTIR BEACH je místo, které hledáte. Adresa je 40 Apollons, Vouliangmeti. Plavky si můžete koupit na místě a kávu dělají silnou.