PARADISO SLOW LIVING #1

PARADISO SLOW LIVING #1

Parfémy v sobě často nesou inspiraci z míst, která na jejich tvůrce silně zapůsobila. Napadlo nás, že to můžeme také obrátit. Vnímat parfém a na jeho vůni i naší fantazii se nechat přenést do míst, se kterými (podle nás) dokonale ladí. Vlastní představivosti jsme samozřejmě trochu pomohli. Nahlédnutím do svých cestovních diářů a fotografií, rozhovory s přáteli i doporučeními těch nejstylovějších knižních průvodů. A teď jsme připraveni sdílet společně inspiraci, načrtnout si plány prázdnin…

Letním průvodcem nám bude (jak jinak) PARADISO. Citrusy v něm navozují bezstarostný pocit štěstí s nepatrným kontrastním podtónem něčeho klasického. Z toho jsme vyšli a jako dějiště našeho Slow Living 1# vybrali Jadran. Benátky a nejjižnější cíp chorvatské Istrie. Malý kout světa ve kterém prolíná divoká, krásná a průzračně čistá příroda s nejvytříbenější ukázkou civilizace.



UBYTOVÁNÍ VE STYLU

CAPRIANI
Začneme za jasného rána, skokem do křišťálově vyčištěné a stále optimálně temperované mořské vody. Okolo znějí kostelní zvony. V samotném centru Benátek se nachází jediný takový bazén. V zahradách hotelu Capriani. Sem se od konce padesátých let sjíždí světová smetánka a my se od této tradice rozhodně nedistancujeme. Růžový mramor, lustry z barevného skla a těžké závěsy značky Rubelli. Dekadentní aristokratický styl se zde mísí s modernou dvacátého století. Mezi absolutním klidem a vzrušujícím tepem náměstí San Marco vás dělí jen pět minut jízdy privátní lodí. Od snídaně do popůlnočního drinku v baru jí můžete proplouvat mezi dvěma snovými světy.

NOVECENTO

Stát se na pár dnů Benátčanem. Nedaleko Gallerie Dell ’Academia, obklopen muzei stojí v samém srdci města hotel Novocento. Ovšem jako v hotelu si v něm připadat nebudete. Tento starobylý dům totiž nabízí pouze devět ložnic pro soukromí hostů. Velký společenský salón je zase protipólem hotelových barů a lobby. Sami se zde obsloužíte u domácího baru, nebo knihou z knihovny. Celý interiér navíc dýchá nejen místní historií, ale také atmosférou dalekých zámořských cest.

DRUHÝ BŘEH KAMENJAK

Místo, kam se civilizace dívá jen z dálky. Nejjižnější cíp poloostrova Istrie je místem pro snílky. Bez zpevněných cest a elektřiny. Přírodní park prostý téměř jakékoli stavby. Jen masiv světlých skal pokrytých od východu k západu bujnou nízkou vegetací pronikavě vonících dřevin a bylin, obývanou cikádami a ptáky. V hluboké zátoce obklopené piniemi zde můžete zakotvit s lodí. Nebo přijet od severu do vymezené vzdálenosti autem a pak se jednou z bezpočtu klikatých cestiček vydat k některé ze skalnatých teras nad mořem. V soukromí, kde možná zcela přirozeně odložíte plavky můžete sledovat vzdálené lodě, racky a uvědomit si, že jste právě přestali snít. Vše je to realita.

COCKTAIL S VÝHLEDEM

Pokud by bylo možné vypít jen jednu sklenku na jednom jediném místě v Benátkách, pak ať je to střešní terasa hotelu Danieli. V místě s impozantním výhledem na město, Velký kanál i lagunu vyrostl Palazzo Dandolo ve čtrnáctém století. Z velké části z kamene z nedaleké Istrie. Hotel je v něm od roku 1822 a seznam hostů připomíná encyklopedii. Drobnými dveřmi vstupte do paláce, projděte starobylým prostorem, který byl kulisou řady filmů i slavných životních příběhů a nad střechami města se staňte hvězdou ve svém vlastním světě.

TEN PRAVÝ JE NEGRONI

Ingredience:
30ml Monkey 47 Schwarzwald Dry Gin
30ml italského bitteru
30ml sladkého vermutu

Postup:
1. Smíchejte sladký vermut, italský bitter a gin Monkey 47 do shakeru naplněného ledem. Míchejte dokud nebude vše propojené.  
2. Nalejte do sklenice plné ledových kostek.  
3. Ozdobte kouskem pomeranče.

Dobrou chuť!