JEDEN PARFÉM, 13 SOCH

ONE PERFUME, 13 SCULPTURES

QUAND LA HAUTE PERFUMERIE RENCONTRE L'ART DE LA SCULPTURE

Zkrácená verze příběhu říká, že poslední parfém Pigmentarium vznikl původně na soukromou objednávku sochařky Terezy Štětinové, a proto jeho následné oficiální uvedení v Paříži doprovázela krátkodobá výstava Tereziných třinácti kamenných děl. Vůně i sochy vzešly ze stejného inspirativního základu, a tak parfém i kolekce mramorových zpodobnění vody nesou stejné názvy – Genesis.  I kdyby byly události vyprávěny ještě stručněji, parfém Genesis, vonící jako nádech čerstvého ranního vzduchu, by byl stejně osvěžující a podmanivý. Není to ale škoda, nepoznat celý příběh? Možná právě nyní je ta správná chvíle k ohlédnutí. Možná vám tím umožníme se k něčemu tak imaginárnímu jako je vůně přiblížit natolik, že se jí budete moci dotknout. Barvou projektu Genesis byla v našich představách od počátku zelená. Přehnaná a zářící, jako protiklad křehkému odstínu esence v lahvičce. Jako pojítko mezi čistou vůní, kterou si představíte na počátku všeho dění a jasnou tepající současností.

 

 

„Tolik bych si přála jednoduchou a osvěžující vůni, která chladí v horkých dnech, a i uprostřed města nás unáší do stinné zahrady. Aby měla jiskru citrusů.“ Svěřila se před pár lety Tereza Štětinová, během již několikátého uměleckého projektu pro dům Pigmentarium, parfumérovi Jakubovi Hiermannovi. Zdánlivě splnitelný sen mizel s poznáním, že citrusy si s Terezinou kůži nerozumí. Eufemisticky řečeno. Jakuba, který parfémy tvoří téměř zásadně na základně vlastní fantazie, zaujala možnost ponořit se do Tereziných představ. Možnosti nechat se unášet cizí inspirací a vytvořit vůni, která v sobě nesla odkazy k románu Vlny Virginie Woolfové a krajinám v ní popsané, ke knize Genesis, k rajské zahradě i prvnímu hříchu. Výsledkem by soukromý parfém náznakem připomínající citrusy, které v něm ovšem nenajdete. Na rozdíl od vavřínu, verbeny, fíkových listů, zeleného jablka, konvalinky nebo ambry. O více než rok později se tato vůně stává v Praze součástí výstavního projektu dotvořeného vůní. Parfém zaujme návštěvníky stejně silně, jako vystavená díla. Značka Pigmentarium pak poprvé ve své historii nechává rozhodovat vox populi a po dohodě s nadšeně souhlasící Terezou Štětinovou jej připravuje k uvedení jako svou šestou kreaci. Po vzájemném tvůrčím dialogu dostává parfém jméno Genesis. Na podzim 2021 jsou pracovní přípravy v plném proudu.

Uvedení novinky je stanoveno na počátek května 2022 a jako program premiérového eventu, který se má odehrát v Paříži, je jednoznačně zvolena výstava Tereziných děl. Prostorem odkazujícím ke kořenům značky Pigmentarium mu budou výstavní prostory zdejšího Českého centra, které sídlí uprostřed uměním dýchající čtvrti Saint-Germain-des-Prés. Zcela jiný rozměr projekt dostal s oznámením, že všechna v Paříži předvedená díla budou nová. To, co bylo původně parfumérovou inspirací k vytvoření parfému, uchopila nyní sochařka jako nové téma. Příběh počátku, proměnlivost vodní hladiny a energii vln převedla do kamene. Téměř půl roku práce na třinácti nových objektech dává vzniknout kolekci Genesis. Na snímcích z její květnové pařížské vernisáže ovšem Tereza Štětinová chybí. Syna Františka porodila jen pár dnů před ní a energii i emoce posledních měsíců přenesla do svých soch.

PREMIÉRA GENESIS

Nad klidnou a elegantní Avenue Charles Floquet vánek pohupuje zelenými listy korun stromů. Zde, jen několik kroků od úpatí Eiffelovy veže, proběhne za pár chvil první oficiální prezentace parfému Genesis. Událost velmi komorní počtem pozvaných hostů a velká významem pro dům Pigmentarium. Na pařížské scéně sice uvádí nový parfém již podruhé, je to ale poprvé, kdy je premiéra spojena s oficiálním představením významným novinářům a vlivným osobnostem z oboru. Průchodem tradiční pařížskou černozlatou bránou hosté symbolicky vstupují na českou půdu. Dějištěm uvedení je totiž díky velkorysé vstřícnosti pana Michaela Fleischmana, českého velvyslance ve Francii, budova zdejší ambasády.   Dvanáct soch kolekce Genesis se o pár ulic dál připravuje k večerní vernisáži a třináctá, drobná mořská vlna z bílého mramoru, se nyní vznáší mezi zlatem zdobenými stěnami salonu, na tenkých kovových nožkách nad opulentně zdobeným kobercem. Na jejím vrcholku stojí flakon s jemně nazelenalým obsahem. Stejně jako tóny harfy se pokojem vznáší čistá, osvěžující vůně a prosklenými dveřmi proniká do zahrady. Mezi hosty Tomáše Rice a Jakuba Hiermanna jsou novináři magazínů jako je Marie Claire, L’Officiel, nebo extravagantní Fucking Young. Zastoupen je i nejrespektovanější odborný olfaktorický magazín NEZ. V křišťálových sklenicích Moser září francouzské šampaňské, lokální svět se potkává s globálním a vůně Genesis začíná vyprávět svůj příběh.


PIGMENTARIUM X TEREZA ŠTĚTINOVÁ

Po hladkém povrchu Rue Bonaparte neslyšně projíždějí auta směrem k Sieně. Houstnoucí dav na úzkém chodníku před budovou Českého centra co chvíli uskakuje z cesty, klakson ale nezazní ani jednou. Dobré znamení, skvělá energie.   V kolekci soch Gnenesis se zastavil pohyb vody. Krátkodobá výstava zahájená večer dvanáctého května je součástí globálního uvedení parfému Genesis, se kterým mramorová díla utvářejí jeden celek a jeden příběh. Od malých objektů až po rozměrný monument se zde díla rozprostírají ve dvoupatrovém prostoru provoněném parfémem Genesis. Vůně doplňuje sochy a ty zase zhmotňují vůni. Obě díla se divákovi propojují v jeden olfaktorický zážitek. Vernisáž pro desítky zvaných hostů i příchozích z ulice odstartovala v 18 hodin. Expozice se dočasně proměňuje a obvyklý bílý box výstavní síně protíná zelené světlo. Atmosféra je opozitem formální dopolední prezentace odborníkům. Prostorem duní DJ set Maxe Sokolinského a díla se místy stávají až neviditelnými v záplavě hostů. Fotografové a modelky se mísí s milovníky umění i přáteli značky Pigmentarium nejen z Paříže a Prahy. Energií sálající setkání se protahuje do noci ve které se ztrácí osvěžující vůně parfému Genesis i tři stovky koktejlů negroni

NÁVRAT

Dvacátý čtvrtý a dvacátý pátý květen patří Praze a Bratislavě. Monumentální palác v centru Prahy, proměněný letos v luxusní sofistikovaný hotel Andaz, ukrývá unikátní prostor. Apartmá, které zde před svou emigrací obývala herečka Adina Mandlová. Právě v těchto pokojích, a dokonce v původní ložnici slavné prvorepublikové hvězdy, zažívá parfém Genesis svou domácí premiéru. Ve věžním arkýři interiér dekorují tři sochy Genesis a v mahagonových skříních je poprvé prezentovaná nový podoba krabiček parfémů Pigmentarium. V rušném a přátelském prostředí se mimo fíkových specialit servírují, pro Pigmentarium již téměř neodmyslitelné, koktejly na bázi ginu Monkey 47. Následující den pak odhaluje poslední z uměleckých dílků. V Bratislavě se projekt Genesis stává promyšlenou součástí výstavy Residency. Tu pořádala zdejší renomovaná platforma Virvar v prostorách Kunsthalle Bratislava až do konce června. Zcela novým doplněním výstavy soch Gneesis se zde stala premiérová projekce krátkého experimentálního filmu Genesis Anežky Horové, podkreslená olfaktorickým zážitkem z parfému Genesis. Mezitím již některé z děl zaujaly svá místa v prostoru exkluzivních concept-storů, jako jsou Ingredients a Myskino v Praze, nebo Mood Scent Bar ve Varšavě