MATTHIAS SCHNEIDER

MATTHIAS SCHNEIDER

OBJEVTE SVĚT AMBASADORA ZNAČKY PIGMENTARIUM

Matthias Schneider je designér se zaměřením na šperky a brýle. Začínal coby řadový designér brýlí a šperků ve značce CELINE, pokračoval jako studio director v REPOSSI a v současnosti je hlavním návrhářem šperků pro módní přehlídky dámských kolekcí LOUIS VUITTON. Matthias se narodil v Bavorsku a zajímavostí je, že kromě rodné němčiny (a dalších světových jazyků) mluví i česky.



rozhovor připravila Olga Sládková

Jedním z ambasadorů a přátel Pigmentaria je i Matthias Schneider. Co pro něj znamenají vůně, co má společného s Pigmentariem a jak vnímá svět a krásu návrhář dámských šperků pro módní přehlídky značky Louis Vuitton?


Jak by ses představil lidem, kteří o tvojí práci nikdy neslyšeli?
Ahoj, jmenuji se Matthias a navrhuji věci, které se lesknou. Většina mých prací se soustředí na emoce nebo odraz světla na kovovém povrchu... Nebo ideálně na obojí. Rád míchám odkazy, které vám mohou být povědomé, ale přetvářím je tak, aby působily nově: šperkovnice po babičce, hudební nástroj nebo okvětní lístky...


Kdybys šel na rande sám se sebou, co by bylo tvojí ,,divokou kartou“?  Co na sobě a své práci považuješ za nejzajímavější
Páni... To mě nikdy nenapadlo. Jsem hodně napojený na svoje emoce a jsem velmi upřímný. Snažím se vidět věci a detaily, které ostatní nevidí. Naší realitou je ,,čas jsou peníze“ a důraz na efektivitu, a mým největším luxusem tak je udělat si vědomě čas najít to méně zřejmé ve světě, který nás obklopuje...  Mám velké štěstí, že něco tak „prostého“, jako je rozkvetlá květina nebo krásný západ slunce, ve mně dokáže vyvolat pocit hlubokého štěstí.


Kde podle tebe leží hranice mezi uměním a kýčem?
Jaká je vůbec v dnešní době definice „umění“? Osobně považuji tvorbu mnoha komerčně úspěšných umělců za velmi kýčovitou – to, že se jí nechci obklopovat, ale neznamená, že kýč není platnou formou vyjádření... A někdy dokážu kýč ocenit ironicky.


Co vnímáš jako neestetické?  Jaké faktory ubírají na kráse předmětu, situaci nebo osobě?
Jakkoliv povrchní se svět, ve kterém se pohybuji, může zvenčí zdát, já osobně se snažím takový nebýt. Oceňuji autentičnost, laskavost a co se týká předmětů, proporcionalitu. Myslím si, že tvůrci jsou povinni dbát na detaily – musím říct, že nemám rád nabubřelost, přetvářku a nezdvořilost.


Co podle tebe přináší krásu tam, kde bychom ji nečekali?
Cit pro detail


Které dva smysly bys rozhodně nechtěl ztratit
To je těžká otázka... Ale kdybych si měl opravdu vybrat, nechtěl bych přijít o zrak a o sluch. Hudba se mě velmi dotýká, stejně jako krása přírody...


Jakou roli hrají ve tvém životě a při tvé práci vůně?
Vůně mě zajímají velmi, protože si jich obvykle všímáme jen tehdy, když jsou extrémní nebo negativní. Mně se ale líbí, jak mohou ustoupit do pozadí a vytvořit čichový kontext, který ovšem aktivně nevnímáte – prostě se cítíte jako doma. Od doby, co je používám, vnesly vonné tyčinky PIGMENTARIUM do mého obývacího pokoje velmi jemný nádech, aniž by zastínily celkovou atmosféru mého domova... To se mi líbí.

Možná je to tím, že jsem blíženec, ale já jsem spíš introvertní extrovert. Někdy jsem spíš plachý a nechci, aby můj parfém křičel. Jedním z nejhezčích komplimentů, které mi někdo může dát při vstupu do mého osobního prostoru, je ,,Hezky voníš“.


Co pro tebe znamená být ambasadorem značky Pigmentarium
Upřímně řečeno, je to pro mě naprosto přirozené. PIGMENTARIUM je zcela v souladu s tím, kým jsem, co mám rád a čím se chci obklopovat. Ve světě, kde mnoho lidí propaguje produkty, kterým ve skutečnosti nevěří, mě těší být spojován s tím, co miluji... Což nás přivádí zpět k autenticitě.


Jak jsi se k této roli dostal?  Musel jsi nad jejím přijetím dlouho přemýšlet?
Když mě Tomáš oslovil, abych se stal ambasadorem, dávno jsem Pigmentarium miloval – už od jistého odpoledne, které jsem strávil v showroomu v Paříži. Se značkou mě seznámila moje drahá kamarádka Ema, a protože atmosféra byla tak příjemná (zpětně viděno i kvůli vůni), nechtělo se mi odejít... Cítil jsem se jako doma.


Když se nad Pigmentariem zamyslíš v kontextu všech hodnot, vlastností a pocitů, které v souvislosti se značkou vnímáš, které tři z nich máte stoprocentně společné?
PIGMENTARIUM je velmi provázané se světem umění, minulým i současným. Já sám se také nepochybně inspiruji tím, ,,co bylo“ a ,,co je“, abych vytvořil ,,co bude

Dalším přístupem, ve který stejně jako značka věřím, je to, že ,,méně je více“. Relevantní můžete být i bez hluku.

A v neposlední řadě se mi líbí intelektuální přístup a myšlenka, která je součástí konečného produktu. Když navrhuji šperky, snažím se do příběhu zapojit i okolí – ať už jde o můj tým, řemeslníky, kteří výtvory vyrábějí, nebo konečného zákazníka. PIGMENTARIUM dělá totéž... Stačí zavřít oči a nechat se vést svou představivostí