MISTŘI ČESKÉHU KUBISMU V PAŘÍŽI

MASTERS OF CZECH CUBISM IN PARIS

Od kubismu k art deco. U příležitosti 140. výročí narození architekta Pavla Janáka (1882-1956), jedné z vůdčích osobností kubistického hnutí v Československo, vás zveme k návštěvě pop-výstavy jeho jedinečných prací. Tedy pokud si právě plánujete cestu do Paříže.  Reprezentativní přehlídku nábytku, bytových doplňků, skla, dřevěných hraček, porcelánu a keramiky až do třetího dubna pořádá Českém centrum v Paříži. Repliky původních návrhů Pavla Janáka, které nadále vznikají ve spolupráci společnosti Modernista a Uměleckoprůmyslového muzea v Praze udržují Janákovu práci stále živou a nám všem dosažitelnou. Pro Paříž, která vnímá Kubismus skrze klasické umělecké formy, je unikátní české prolnutí i do architektury a předmětů denní potřeby neobvyklým novým pohledem.

Éra kubismu a jeho signifikantní česká podoba je pro parfumérský dům Pigmentarium, jedním ze zásadních zdrojů inspirace. Neodmyslitelně se pro nás kubismus spojil s parfémem  EROTIKON a jeho přednesem. Svůdnost v oduševnělé čistotě, to byla Vanda Janda i Mónica Sofia, jejichž krásu skrývalo pouze křeslo od Josefa Gočára. Silné obrazové vyprávění  objektivem Hany Knížové je z roku 2019. V nové verzi kampaně Erotikon z roku 2022 si pak Jana Plesníková pohrává s flakonem na opěradle legendární Janákovi židle.

PAVEL JANÁK

Vynikající architekt, urbanista, designér a pedagog Pavel Janák (1882–1956) byl vůdčím teoretikem českého kubistického hnutí. Šikmé plochy a krystalické tvary kubismu viděl jako výraz přítomnosti lidské duchovní síly překonávající formativní síly přírody. Janákova keramika z roku 1911 výrazně ovlivnila tvář českého i evropského Art Deco. Autor i přes praktická omezení, která předmět každodenní potřeby pro umělce-návrháře představuje, dokázal aplikovat svou uměleckou koncepci s citem a elegancí, prozrazující jeho jedinečné schopnosti. (zdroj UPM).

MODERNISTA: OD KUBISMU K ART DECO
od 10. do 27. března 2022
Czech Concept Store
18 Rue Bonaparte, 75006 Paris
 

Jana Plesníková na židli od Pavla Janáka v kampani Erotikon od Daniely Pilné 2021.

Vanda Janda v křesle Josefa Gočára v kampani Erotikon od Hany Knížové 2019.