JAKUB PLEŚNIARSKI

JAKUB PLEŚNIARSKI
OBJEVTE SVĚT AMBASADORA ZNAČKY PIGMENTARIUM


Druhou polovinu léta věnujeme cestování za ambasadory značky Pigmentarium a do jejich inspirativních světů.  Seznamte se s Jakubem Pleśniarskim, talentovaným módním fotografem, milovníkem architektury, vůní Pigmentarium a (ačkoli nám to o sobě neprozradil) nepochybně také sportu. Jakub má za sebou úspěšné projekty s VOGUE Polsko a VOGUE Ukrajina, pracoval pro GQ, L`Officiel nebo Elle. Dnes tvoří na volné noze pod hlavičkou agentury Van Dorsen Artists a žije ve Varšavě.


Jak by ses představil někomu, kdo o tobě nikdy neslyšel?
Pracuji jako módní fotograf a jednou z mých největších inspirací je umění i architektura. Světlo, forma, tvar a kompozice jsou pro mě velmi důležité. Vytváření nových fotografií patří k mým nejoblíbenějším činnostem a nic se nevyrovná tomu pocitu, když se vaše představy a vše, co jste měli v hlavě, během focení vykrystalizuje do výsledného snímku. Kromě fotografování je mou největší vášní cestování. V životě mě nejvíce pohání poznávání nových míst, kultur, kuchyní a setkávání se s novými lidmi.

Co tě tedy jako první přitahovalo ke světu fotografie a jak se tvoje nadšení pro obor vyvíjelo?  
Už jako dítě jsem snil o tom, že se stanu architektem. Na střední škole se vše změnilo a já se rozhodl studovat fotografii na Státní filmové škole v Lodži. Zároveň jsem začal pracovat jako asistent fotografa ve Varšavě. Po několika letech získávání zkušeností jsem se rozhodl rozvíjet svou kariéru módního fotografa na volné noze. Momentálně mě zastupuje nejlepší agentura Van Dorsen Artists.
Jaký je tvůj pracovní styl?
Je mi vlastní pečlivé plánování. Na každé focení se vždy dobře připravím. Vím, čeho chci dosáhnout a jaké obrazy a náladu chci vytvořit. To je můj základ, který mi dává možnost 100% se soustředit na model a jeho osobnost a energii. Vždy se snažím mít také personalizované playlisty, které mi pomáhají vytvořit specifickou náladu pro focení.




Architektura často tvoří pozadí při fotografování módy. Existují nějaké architektonické styly nebo ikonické stavby, které tě při práci obzvlášť inspirují?
Naprosto mě fascinují bauhaus a modernismus v architektuře. Mými mistry jsou Richard Neutra, Frank Lloyd Wright a Ludwig Mies van der Rohe. Mou nejoblíbenější stavbou je dům Farnsworth House od Ludwiga Miese van der Rohe. Je to dokonalost v té nejčistší podobě. Nic víc, nic míň.


A další zdroje inspirace?
Cestování a lidé. Poznávání nových míst i lidí, jejich příběhy a zážitky stimulují mou mysl a dodávají mi energii, která mě inspiruje k neustálému vytváření nových věcí.


Jaký byl tvůj nejdobrodružnější počin?
Jedním z nejlepších zážitků byl zatím večírek Cercle s Adriatique v Hatšepsutině chrámu. Tancovat při západu slunce před jedním z nejkrásnějších chrámů starověkého Egypta a mít kolem sebe spoustu krásných lidí byl naprosto opojný zážitek. Strávit loňský Silvestr v New Yorku společně s mým přítelem bylo jedno z nejspontánnějších a nejlepších rozhodnutí, které jsme kdy udělali. Hodně cestujeme, takže se nemůžu dočkat dalšího dobrodružství.


Kdyby sis pro focení mohl vybrat jakékoliv místo na světě, které by to bylo?
Před dvěma lety jsme byli na dovolené na řeckém ostrově Milos a já jsem se zamiloval do pláže Sarakiniko. Sopečné skály jsou zde velmi bílé a vytvářejí zajímavý kontrast s tmavě modrou a tyrkysovou barvou okolních vod. Tato úžasná scenérie ve mně vyvolala dojem, že stojím téměř na povrchu Měsíce. Sním o tom, že bych na tomto pozoruhodném místě nafotil editorial.

Jakou roli hrají v tvém životě vůně?
Neustále mě fascinuje skutečnost, jak vůně působí na naše smysly podvědomě a mohou zůstat v paměti po celá desetiletí. Znamená to, že vůně nás mohou ve vteřině dovést ke vzpomínkám z minulosti. Ve své ,,čichové paměti“ mám spoustu asociací na konkrétní vůně s lidmi, místy a dokonce i s konkrétními událostmi a rád se k nim vracím.
Jak se cítíš jako ambasador značky Pigmentarium?
Je to pro mě opravdová radost, protože vůně jsou velkou součástí mého života a mých tvůrčích procesů. Mám pocit, že máme hodně společného a vyznáváme stejné hodnoty. Pro tvůrce není nic lepšího než spolupráce se značkou, jako je Pigmentarium, za kterou stojí neuvěřitelní a kreativní lidé.
Když si vzpomeneš na Pigmentarium spolu se všemi hodnotami, vlastnostmi a pocity, které ke značce chováš, které tři z nich máte stoprocentně společné?
Velmi si cením značek, které jsou skutečně poctivé a promyšlené do nejmenších detailů. Samozřejmě počínaje produktem, přes design obalů, konzistentní vizuální komunikaci, propracované kampaně a komunikaci značky prostřednictvím sociálních sítí. Líbí se mi, když má vše kořeny v umění nebo architektuře a dává to značce širší kontext. To vše a známé, ale stále aktuální ,,méně je více“ od Miese van der Rohe jsou hodnoty, které se snažím neustále prosazovat i já