DANIEL PIRŠČ

DANIEL PIRŠČ



Rozlehlý barokní dvůr v centru Mikulova, který Daniel Piršč koupil jako sídlo pro svůj ateliér, byl původně zájezdním hostincem. Nesl jméno U Divokého muže. PIRŠČ PORCELAIN zde sídlí od roku 2005 a z pohledu vnějšího pozorovatele by dnes dům svůj název již neobhájil. Daniel Piršč, toho času také docent na bratislavské VŠVU, hovoří rozvážně tichým hlasem, dělá úsporná gesta a své dosavadní úspěchy interpretuje jako věci které se prostě staly. Nezbytnými rekvizitami jsou zde french press k vydatné konzumaci kávy (z šálku vlastní kolekce „Maryša“), kulečníkový stůl a kočka, vždy připravená tlapkami plnými porcelánového prachu orazítkovat vaše kalhoty.

Objekt vyzařuje stejnou energii, jako celý Mikulov. Jsou zde věci, které jakoby patřily do mnohem většího města. Najdete zde například vysoký sál, kde je původní hostinec jasně patrný. Bíle vymalované prostory jsou připraveny kdykoli hostit velkou uměleckou společnost. Barový pult, onen biliár a jen několik málo kusů designového nábytku pomíchaného se starými bazarovými kusy. Rozměrná francouzská okna po čas léta spojují tento prostor s velkým travnatým dvorem.

Pirščova díla jsou zde rozmístěna jen jakoby náhodou a místu záměrně nedominují. Na největší stěně „letí“ ocelově modrý sokol, spojovací chodbu k dílnám zase dekorují dva rozměrné čtyřlístky, největší kusy z kolekcí takzvaných 3D tapet, jednoho z nejslavnějších produktů této současné porcelánové manufaktury. Veškerá umělecká výroba je soustředěna v objektu bývalých koníren. Dlouhý klenbový prostor kdysi pojal více než tři desítky koní. Vysoko nad jeho původní podlahou je dnes moderní betonová plocha propojující prostor na jediné úrovni. Vznikla tak předlouhá místnost prosvětlená jižními okny, kterou zaplňují pece, pracovní stoly, etažéry plné vypáleného porcelánu, forem i hotových objektů. Police plné právě vyráběného porcelánu svou skladbou prozrazují setrvalý zájem o dílo napříč několika Danielovými tvůrčími obdobími.  

Rozdílnost a množství designérských nápadů, stejně jako jinde nevídané technologie finální úpravy porcelánu prozrazují, že obru se Daniel Piršč věnuje již několik dekád. Od dob studií na pražské UMPRUM v počátku devadesátých let přes aktivní účast na místním svátku designu „Křehký Mikulov“, až k zatím utajovaným projektům, které by měly být uvedeny ještě v tomto roce.

Elegantní bílá váza FILIGRÁN zdobená krajkovým dekorem umožňujícím originální aranžování květin je vedena mezi „Czech 100 Design Icons“. Ještě před ní byly uvedeny produkty dodnes úspěšné pro svůj design propojený s humornou nadsázkou. Ať už jde o porcelánový stojánek na vajíčka „Mina“ v podobě staré námořní bomby, uzávěr lahví „Torpedo“, slánky „Zeppelin“ nebo již zmíněného kávového servisu „Maryša“ s příznačným dekorem neglazované lebky. Od počátku je Pirščův porcelán především bílý s velkým důrazem na tvarovou jednoduchost. Brzy se přidávají pokovené povrchy (zlato nebo platina), které výslednému dílu dodávají zcela nový charakter. Tento úspěšný počin následně rozvíjí sídelní souprava „Kuchajda“, na jejímž povrchu již září celá paleta barev vzniká technikou pokovení. Tu pak Piršč dokonale rozvíjí ve svých mezinárodně proslavených 3D tapetách. Od kapek, křížů, letadel a ptáků po květy růží i amorfní tvary.  

Tyto multiplikované barevné objekty propůjčující prostoru nečekaný výraz byly také inspirací pro INCENSE ALTAR Pigmentarium. Drobný objekt fungující jako výrazná umělecká dekorace interiéru. Daniel je pojal jako nízké oblé objekty snadno umístitelné na sloupce knih, mezi jiné dekorativní objekty i do minimalistického prostoru, kde svým povrchovým provedením září. Místo pro zasazení tyčinky evokuje dynamiku vstupu tyčinky do měkkého materiálu. V jednom případě se tak povrch propadá do nitra objektu, v druhém vytváří malou postupující vlnu. Pro konečnou úpravu byly vybrány dvě barvy. Modrá a růžová. Díky výrazně prohnutým plochám se barva nápadně proměňuje přes zlaté, zelené a fialové odstíny. Protože výsledný barevný efekt vzniká až v peci, je následný barevný vzhled dílem náhody a žádné dva Altary tak nejsou stejné. Naše třetí návštěva u Daniela Piršče, která proběhla letos na konci jara nám umožnila setkání s budoucností. Připravovaná díla vycházejí z toho nejlepšího, co zde vzniklo, ale přinášejí zcela nové pojetí. Těšíme se. Těšte se! A rozhodně se vydejte do Mikulova.

 

MIKULOV PRO ZAČÁTAČNÍKY

Snad není moc optimistické si myslet, že Mikulov zná v Česku každý. Na rozdíl od bezpočtu měst, které nejsme (my zeměpisní jedničkáři) ani rámcově schopni ukázat na mapě, s Mikulovem hned míříme okem k Jižní Moravě. Ve městě samotném ovšem navzdory známosti přeci jen ještě každý nebyl. Někteří pak začali návštěvu v jednom z bezpočtu zdejších vinných sklípků a zbylá znalost o Mikulově už je poněkud setřelá. Pro ně a pro ty, kteří osobité město dosud nenavštívili jsme s radostí sepsali miniaturní propagační letáček. Popis laika, který objevil místo, kam se od té doby vrací. 
Do Mikulova nejezděte na jednodenní výlet. Je to stejně pošetilé, jako plánovat prohlídku Metropolitního muzea na odpoledne. Ubytujte se alespoň na noc. Za nás sem skvěle zapadá Stajnhaus nebo K2 a my zapadli do nich. Podobných míst je v Mikulově ovšem rozhodně více. Když se pak postavíte na náměstí vedle nádherného morového sloupu, dominanty se na vás všech stran doslova nahrnou. Monumentální zámek, jehož obnovené zahrady rozložené na terasách připomínají divadelní kulisu. Zřícenina Kozího hrádku na návrší uvnitř města. Svatý kopeček se zářivě bílým kostelem svatého Šebestiána. A nejblíže sloupu pak honosná budova, která dříve kostelem byla. Hrobka knížat Ditrichštejnů, nyní nejdominantnější stavba náměstí. Město vděčí této rodině za svůj „italský“ vzhled, který tak dokonale ladí s okolní krajinou. U olověných rakví se ale dlouho nezdržujte. Mikulov žije uměním a po generace děděným řemeslem. Tím nejvyhlášenějším je bezpochyby vinařství, které v nejlepší možné kondici vstoupilo do jednadvacátého století. Krajinou jsou rozprostřené moderní viniční domy ze skla, dřeva a betonu od nejlepších architektů a zdejší vína…. už prostě poznejte sami.

INCENSE ALTAR 
designed by DANIEL PIRŠČ