CUBIST MASTERPIECE IN PRAGUE

CUBIST MASTERPIECE IN PRAGUE

"Za zavřenými dveřmi"

Pro intimní oslavu třetích narozenin parfému Erotikon jsme zvolili místo, které je se soukromými večírky spojeno již od svého vzniku. V jednom z nemnoha kubistických domů v Praze (a v podstatě též na světě) se ukrývá byt Adolfa Hoffmeistera. Unikátní budova s monumentální, sochami a reliéfy dekorovanou fasádou, byla dokončena v roce 1913. Dodnes je dům znám pod jménem Diamant. Hoffmeisterův byt ve druhém patře byl do dnešní podoby vybudován až v roce 1930. Vybaven byl nábytkem Jaroslava Fragnera, Aloise Wachsmanna a mimořádnou sbírkou uměleckých i etnických děl. Adolf Hoffmeister, spisovatel, publicista, karikaturista, právník a diplomat, byl jednou z nejvýznamnějších českých kulturních osobností dvacátého století. Jeho byt se stal místem formálních i lehce dekadentních setkání osobností české a světové scény. Dodnes zachovaný interiér hostil Josefa Šímu, Karla Teigeho, Johna Steinbecka, Tristana Tzaru, architekta Le Corbusiera nebo politika Francoise Mitterranda
.




Místo s jedinečným geniem loci se v tichosti přečkalo neporušené. Spravované Hoffmeisterovou rodinou a rekonstruované, je využíváno špičkovou domácí sklářskou značkou Bomma. Ta zde citlivě prezentuje svá jedinečná designová světla a dává prostoru další život. Večer třetího února jsme zde s laskavým svolením a pomocí ateliéru Bomma uspořádali večírek a uzavřenou projekci kdysi skandálního černobílého snímku Gustava Machatého. Stejně soukromě, jako byl film Erotikon promítán poprvé.




Soukromé pozvánky vytvořené na klasickém psacím stoji postrádaly faktické údaje o místě i času a uvedením neznámého telefonního čísla vybízely ke hře. Hosté se adresu Hoffmeisterova bytu dozvídali teprve den předem. Velmi intimní skupina pouhých třiceti osob se setkala při projekci filmu Erotikon s křišťálovými sklenkami v ruce. Tradičně (jako u většiny komorních událostí domu Pigmentarium) do nich byl servírován unikátní gin Monkey 47 a to i v jeho nové likérové podobě. Poněkud punkovým odlehčením byly bliny s kaviárem připravené v podání street food bistra Wokno. Středobodem večírku ovšem byly ženy. Většinu hostů tvořila skupina dam spojených různým způsobem právě s parfémem Erotikon. V jejich přítomnosti byla oslava zářivá a elektrizující.